Americké palacinky
Suroviny:
1 šálka hladkej múky
1,5ČL prášku do pečiva
štipka soli
2PL jemného hnedého cukru
300ml mlieka
1PL oleja – napr. slnečnicového
V miske spolu zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Do druhej misky dáme olej, mlieko a vajce a metličkou rozmiešame. Pridáme do prvej, teda suchej zmesi a všetko spolu premiešame a rozmixujeme ponorným mixérom. Cesto má byť hustejšie ako pri klasických tenkých palacinkách. Rozhorúčime si panvicu (najlepšia je priamo na palacinky) a keď je horúca, jemne ju potrieme olejom (ja som si dala do malej nádoby trochu oleja a tam som namáčala servítok, ktorým som potom jemne potierala panvicu). Na panvicu dáme cesto – naraz môžeme urobiť asi tak 3-4 palacinky, záleží aké veľké ich chcete mať. Menšie sa ale lepšie obracajú. Pečieme pokiaľ neuvidíme na povrchu bublinky. Potom otočíme a upečieme z druhej strany. Hotové vyberieme, panvicu opäť trochu potrieme a spravíme ďalšiu dávku. Takto pokračujeme pokiaľ neminieme všetko cesto.
Hotové lievance podávame poliate javorovým sirupom, posypané sekanými pekanovými orechmi či potreté nutelou. Alebo dáte prednosť klasike - tvarohovým krém s ovocím?