Polievka z červenej šošovice, cíceru a čili
16. 3. 2011
Tento výborný recept som objavila v jednom anglicom časopise a zaujala ma najmä jeho fotka. Polievočka vyzerala lákavo a po prečítaní receptu mi bolo jasné, že ju musím hneď vyskúšať. Akurát sme totiž čakali na druhý deň návšetvu a dumala som, čo dobrého pripraviť. Čo dodať – polievka mala veľký úspech, všetkým chutila. A spomínali sme na ňu ešte pár dní... (teda hlavne na ten cícer...:)).
Suroviny:
- 2 lyžičky kmínu
- 1 lyžička čili lupienkov
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 červená cibuľa – nakrájaná nadrobno
- 150 g červenej lúpanej šošovice
- 850 ml zeleninového bujónu alebo vody
- konzerva rajčín – cca 400 g (celé alebo krájané)
- knozerva cíceru – cca 400 g – bez šťavy
- čerstvý koriander – nahrubo nakrájaný
- kyslá smotana – pár lyžíc na servírovanie
Postup:
Na panvici asi minútu nasucho opekáme kmín a čili lupienky – alebo pokiaľ nezačneme cítiť ich arómu. Pridáme olej, cibuľu a pražíme asi 5 min. Primiešame šošovicu, bujón a rajčiny. Privedieme do varu. Varíme aso 15 minút pokiaľ šošovica nezmäkne. Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom na kašu, dáme opäť na sporák, pridáme cícer, koriander a prehrejeme.
Podávame z kopčekom kyslej smotany.
Červená (lúpaná) šošovica je v porovnaní s obyčajnou šošovicou ľahko stráviteľná a nenadúva z nej. Okrem toho sa nemusí vopred namáčať a rýchlo sa uvarí – stačí jej 10 minút. Tento druh šošovice sa rýchlo rozvarí a preto je vhodná najmä na prípravu rôznych kaší, pomazánok, polievok atď.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.