Krémová hrášková polievka s mätou
Vo väčšom hrnci si na oleji do sklovita opražíme cibuľu. Pridáme cesnak a zemiaky a ešte 1-2 minúty smažíme. Potom do hrnca vlejeme kurací vývar, privedieme do varu a varíme kým nie sú zemiaky napoly hotové. Pridáme hrášok (ak používate mrazený neterba ho rozmrazovať vopred) a lístky mäty. Varíme ďalších pár minút, pokiaľ nie sú zemiaky úplne uvarené. Následne odstavíme z ohňa a ponorným mixérom opatrne rozmixujeme do hladka. Vrátime späť na oheň a privedieme do varu. Uberieme plameň a na zjemnenie chuti pridáme smotanu – opäť prevaríme. Ak je treba dochutíme soľou, korením alebo ak je polievka málo sladká, tak trochou hnedého cukru (záleží aký sladký je hrášok). Podávame s opraženou slaninkou a troškou syra.