Hŕstková polievka so zeleninou
Hŕstkovú zmes namočíme do vody asi na 8 hodín (najlepšie cez noc). Potom vodu vylejeme a zmes dáme do väčšieho hrnca. Zalejeme opäť vodou – kľudne viac, lebo jačmeň varením veľmi zväčší objem. Ja som dala vody asi 1 liter. Varíme pokiaľ nie sú všetky druhy zŕn polomäkké. Potom pridáme nakrájanú mkrvu, petržlen a viazaničku petržlenovej vňate. Varíme pokiaľ nie je aj zelenina polomäkká. Medzitým so spravíme zásmažku – na oleji osmažime cibuľu, pridáme cesnak a múku – opražíme asi 2 minúty a pridáme 1ČL červenej mletej papriky. Zalejeme studenou vodou (asi 0,5l) a privedieme do varu. Ochutíme vegetou a čiernym mletým korením. Odstavíme bokom.
Vrátime sa k našej polievke – keď je zelenina polomäkká pridáme zemiaky a 1ČL kmínu. Ak treba pridáme ešte vodu a osolíme podľa chuti (zemiaky vsiaknu veľa soli) Varíme pokiaľ nie sú zemiaky takmer hotové a potom pridáme zásmažku a všetko spolu prevaríme. Do uvarenej polievky nasypeme ešte posekanú petržlenovú vňať a podávame!
Komentáre
Prehľad komentárov
Skoda tej muky a vegety ale inak ok... Skus radsej zahustovat zemiakmi...
Poznamka
(Brano, 13. 5. 2016 13:56)