“Pad Thai” alebo thajské opekané ryžové rezance s krevetami a zeleninou
7. 5. 2011
Nedávno som s priateľom navštívila jednu thajsko-vietnamskú reštauráciu a keďže sme ešte v takej nikdy predtým neboli, trvalo nám asi 10 minút pokiaľ sme sa rozhodli, čo si dáme. Názvy nám nehovorili takmer nič – teda samozrejme okrem starého známeho “curry”. Chceli sme ale skúsiť niečo iné. Názov toho, čo si dal priateľ si nepamätám, ale bolo to hovädzie mäso s kešu orieškami a rôznou zeleninou. Bolo to fajn, ale na môj vkus to bolo príliš cítiť hovädzinou. No a ja som si dala práve “Pad Thai”… Voľba bola vynikajúca a obom nám práve toto jedlo chutilo viac. Našla som teda na internete nejaké informácie ako si to pripraviť doma a výsledok bol veľmi chutný! Veď sami vyskúšajte...
Suroviny (cca 3 porcie):
200g ryžových rezancov
2 PL slnečnicového oleja
1-2 strúčiky cesnaku – nakrájať nadrobno
300 gramov kreviet – ja som mala predvarené lúpané
2-3 ks jarná cibuľka – nakrájať na cca 2cm kúsky
2 červené chilli papričky – vyrezať stredy a nakrájať na tenké pásiky
100g mladých hráškových strukov
3 PL rybacej omáčky
1 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
½ ČL hnedého cukru
½ ČL čierneho mletého korenia
½ Čl soli
2 PL nasekaných arašídov –nasucho opražiť
2 vajcia
Postup:
Základom ázijskej kuchyne je mať všetky suroviny vopred pripravené v miskách, lebo proces varenia je zvyčajne veľmi rýchly. Najskôr si teda podľa návodu pripravíme rezance. Keď su hotové, prelejeme ich studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia a odložíme bokom (ryžové rezance je lepšie nedovariť ako rozvariť, lebo ešte pôjdu do teplej váry). Teraz si popripravujeme jednotlivé ingrediencie – rozbijeme vajcia do misky a trochu ich rozšľaháme vidličkou, nakrájame cesnak, chilli papričky, cibuľku.
Do woku (alebo hlbokej panvice) dáme olej a keď je horúci pridáme cesnak, jemne opečieme a dáme krevety a trochu opekáme (keďže moje boli predvarené, tak som to ozaj opekala len chvíľku – ale keby dáte čerstvé, tak sa samozrejme robia dlhšie, cca 4-5 minút). Potom pridáme cibuľku, chilli a opať spolu opekáme asi minútu. Pridáme zvyšné suroviny, okrem vajec – teda hráškové struky, rybaciu omáčku, citrónovú šťavu, cukor, mleté korenie soľ a arašidy. Trochu poopekáme, odsunieme na bok panvice a na tento voľný kúsok panvice vylejeme vajcia. Z nich urobíme redšiu praženicu a zapracujeme do cestovín. Všetko spolu poriadne premiešame, pokiaľ nie sú vajcia úplne uvarené a ihneď podávame.
Do originálneho Pad Thai má ísť palmový olej (ktorý je ale veľmi tukový) a ešte pasta tamarind. Ja som ale obe tieto suroviny vynechala. A taktiež tam patria aj klíčky, ktoré som ale zabudla kúpiť, tak sme to mali bez nich a bolo to tiež fajn. Pokiaľ chcete môžete dať do receptu aj kuracie prsia alebo tofu (dajte ich na jemne opečený cesnak a ďalej postupujte podľa návodu).
dnes idem na to
(viki, 19. 3. 2013 10:06)