Exotické jahňa
23. 3. 2011
Suroviny:
olivový olej
500g jahňacieho mäsa – nakrájať na väčšie kusy
1ks cibuľa – nakrájať na menšie kúsky
3 stručiky cesnaku – nakrájať na tenké plátky
2PL citrónovej šťavy
1ks kurací bujón – rozpustený v cca 700ml vriacej vody
1ČL medu
1ks celá škorica
½ČL mletej sladkej papriky
1ks červená paprika
1ks mrkva
50g hrozienok
2-3PL mletých mandlí – na zahustenie
soľ a mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup:
Pripravíme si hlbší hrniec. V ňom na 2PL oleja za častého miešania osmahneme mäso a keď zhnedne zo všetkých strán vyberieme ho a odložíme na tanier. Do toho istého hrnca dáme 1PL oleja, cibuľu a cesnak a opekáme na miernej teplote asi 5minút. Potom pridáme opečené mäsko, citrónovú šťavu, vývar, med, škoricu, sladkú papriku, jednu lyžičku soli a podľa chuti čierne korenie. Privedieme do varu, prikryjeme a teplotu znížime tak, aby sa nám mäso pomaly dusilo. Necháme dusiť 30 minút, sem-tam premiešame. Medzitým si nakrájame mrkvu a papriku na menšie kúsky. Po uplynutí 30 minút pridáme nakrájanú zeleninu a opäť necháme dusiť 30 minút. Následne pridáme hrozienka, ešte trochu podusíme, aby sa hrozienka začali rozvárať – cca 10-15 minút. Mäso a škoricu povyberáme von a do zmesi v hrnci pridáme mleté mandle. Zmes rozmixujeme najemno ponorným mixérom. Mäsko vrátime do omáčky, trochu prevaríme a môžeme servírovať. Podávame s kuskusom, ryžou alebo len s pečivom.
Pri tvorbe tohto receptu som vychádzala z jedného receptu na marocké jahňacie mäso, ale sama som si ho upravila podľa svojej chuti. Kombinácia chutí je možno nezvyčajná a priznám sa, že ja sama som také niečo skúšala po prvý krát. Ale výsledok bol fantastický!!
Komentáre
Prehľad komentárov
Ahoj Janka!
Aj s hovadzim to bude isto vyborne!!
A dakujem za pochvalu, aj ja som sa uz stihla mrknut na Tvoju stranku - velmi sa mi paci a isto ju este par krat navstivim ;-) A tiez Ti drzim palce!!
somktosom.blogspot.com
(Yanah, 5. 4. 2011 13:21)... krásny recept, niekedy vyskúšam ale s hovädzím mäskom pretože jahňacinu u nás nezoženiem ... máš peknú stránku, občas nakuknem ... Jana
Dakujem!!
(gurmanka, 5. 4. 2011 15:10)