“Apple pie” alebo jablkový koláč
Pokiaľ cesto chladne uvaríme si polevu – oba cukre, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom:
Teraz si očistite a olúpte jablká. Vyberte s nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až moc).
Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte. Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu.
Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opať kruh – ale menší – priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom.
Polejte polevou – snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk. Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC – na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.
Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.
Komentáre
Prehľad komentárov
Dik za info! Uz som kontaktovala admina na varecha.pravda.sk
who cares?
(gurmanka ty si Arrakia123 ? , 31. 5. 2012 11:18)
tá fotka v tomto recepte sa nápadne podobá na tvoju
http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-alebo-jablkovy-kolac/28309-recept.html
DAKUJEM!
(gurmanka, 29. 5. 2011 15:39)A aj to vyborne chuti :-) je to sice trosku pracne, ale odporucam vyskusat!
Mňam
(Adam, 28. 5. 2011 18:55)
vyzerá to fantasticky :)
_____________________________________________________
mandriva user
DAKUJEM!
(gurmanka, 5. 6. 2012 18:57)